Potrawy z jajek i ziemniaków

Ziemniaki są jednym z najbardziej popularnych warzyw polskiej kuchni. Tradycyjny obiad w Polsce składa się z mięsa, ziemniaków i jarzyn.

Są one też także najważniejszym składnikiem często wybieranych dań, do których należą przykładowo pierogi czy kluski śląskie. Bardzo wielu miłośników mają również placki ziemniaczane, spożywane z cukrem lub wytrawnie. Rozmaite sałatki i zapiekanki z ziemniaków są dobrym urozmaiceniem codziennego jadłospisu. Z kolei jajka spożywane są prawie tak samo chętnie, w różnych postaciach. Są także niezbędnym składnikiem ciast i różnych dań, takich jak na przykład naleśniki.

Sałatki i zapiekanki

Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman

Autor: Kikkoman
Źródło: Kikkoman

Jedną z bardziej popularnych sałatek jest sałatka ziemniaczana . Oprócz ziemniaków może zawierać różne składniki, jak na przykład jajka, ogórki czy szynka. Ziemniaki są również jednym z najważniejszych składników lubianej sałatki warzywnej, przygotowywanej w większości przypadków z dodatkiem majonezu. Sałatki tego rodzaju są niezwykle zdrowe i smaczne, przy czym w zasadzie w każdym domu przygotowuje się je inaczej. W ten sposób nie ma dwóch takich samych sałatek warzywnych. Innym ciekawym przykładem na potrawę z ziemniakami może być zapiekanka. Jest to dobry pomysł na obiad jako danie na gorąco, albo na zimno. Dobrze smakuje z takimi produktami jak jogurt naturalny czy śmietana. Zapiekanka taka oprócz ziemniaków zawierać może także jajka, wędlinę, ser żółty i wiele innych produktów (kontynuuj). Ogromnie popularną potrawą z kartofli są frytki. Są to zwyczajnie pokrojone na paski i usmażone ziemniaki. Stanowią dobre urozmaicenie w formie dodatku do dań obiadowych.

Potrawy z jajek
Jajka przygotowuje się na bardzo dużo sposobów. Lubianą potrawą na śniadanie jest jajecznica, wykonywana także w różny sposób. Można ją robić z dodatkiem cebuli, wędliny, pomidorów oraz innych produktów. Jajka można także gotować na twardo oraz na miękko, jak również smażyć (czytaj więcej). Do smarowania chleba najlepsza jest pasta jajeczna. Na wystawny obiad widowiskową potrawę mogą stanowić jajka faszerowane. Są one nie tylko ogromnie efektowne, ale też smaczne. W Polsce największą ilość jajek spożywa się w okresie świąt wielkanocnych.

Jeśli zaciekawiła Cię ta kwestia, szybko sprawdź opracowanie (http://www.adwokat-konysz.pl/zakres-uslug/sprawy-rozwodowe/) a dowiesz się o wiele większą ilość informacji, które bez wątpienia wywołają u Ciebie śliczny uśmiech.

Wtedy również jajka się maluje i dekoruje na dużo innych sposobów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*